15 Haziran 2016 Çarşamba

YABANCILAŞTIRILMAK


    Hepimizin az çok duyduğu, üzerine kafa yorduğu kelimelerdir; batılılaşmak, devrim, yabancılaşma. Fakat birçoğumuz hala gelişmeyi, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmayı batının kopyacılığı olarak görmekte. Bunun ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu yorumlarınıza bırakıyorum. Bakılım 'Hangi Edebiyat' adlı kitabında bu konu hakkında Attila İlhan ne demiş! 
    Bana Profesör Sunkel'in saptamasında en önemli görünen nokta, dışa bağlı ekonomik düzenin toplumsal düzeydeki görünüşünde orta sınıfın yabancılaştırılması noktasıdır. Öyle sanıyorum ki geri bırakılmış ülkelerde, yoksul sınıflar ne kadar örgütlenirse örgütlensin, sonunda işte bu "yabancılaştırılmış" orta sınıfların kalleşliğine uğruyor, böylelikle ülkenin yeniden yabancı denetimine geçmesi sağlanıyor.
    Peki nedir bu yabancılaştırma? Gerçek bu, Hıristiyan ülkelerde bir bolluk toplumu ülküsünü orta sınıfa aşılamak biçiminde belirmekte, ülkünün somut örneğiniyse o ülkeye egemen olan yabancı ekonominin ana toplumu oluşturmaktadır. Sözgelişi Güney Amerika ülkelerinin çoğu için bu örnek Amerika Birleşik Devletleri ve onun yaşantısıdır. Şilili orta sınıftan bir vatandaş için ideal hayat "bir Amerikalı" gibi yaşamaktır. Ona bu basınla, radyoyla, televizyonla öylesine telkin edilir, bunu yaşamasının olanak içinde olduğu öylesine tekrarlanır ki, o adam -ki genellikle yarı aydındır- kendisini yoksul sınıflara oranla ayrıcalıklı görür, dar olanaklarını daha da geliştirmek için onlara yabancılaşıp ötekilere yamanır.
    Aynı yabancılaşma, Türkiye gibi kökeni Müslüman ülkelerde, "Batıcılık" numarası olarak sahnelenmiştir. Orta sınıflar ulusun asıl hayatını, "Batılı" bir hayat tarzına heves ederek küçümser, böylelikle yoksul sınıflardan kopar, onları kendi kaderine bırakır. Kendisine gelecek aramayı, saadeti bulmaya, ulusal niteliklerini çoktan yitirmiş, yabancı ekonomilerin hizmetindeki komprador çıkar çevrelerine eklenmekte bulur. Buysa, ülkenin sömürülmesini önlemek konusunda, yapılabilecek en kötü şeydir, zira orta sınıfı, özellikle aydınlarını, devrimcilik adına yoksul sınıflara yabancılaştırmak, her türlü devrimi daha başlangıçta olanaksız kılar.
    Bakalım bunu bizim "yaman" Batılı devrimcilerimiz ne zaman anlayacaklar?

                                      -Attila İlhan, Hangi Edebiyat-

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder